WiFi in huis

We verwachten tegenwoordig overal en altijd verbonden te zijn. Ook met WiFi – want laten we eerlijk zijn, een goede WiFi-verbinding is absoluut beter dan 4g. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger, WiFi is vaak een bron van ergernis en boze kinderen. Zeker als die kinderen willen gamen of met vier tablets tegelijkertijd Netflix willen kijken. In dit artikel een overzicht van de oorzaken EN de oplossing hiervoor.

Wat zijn de problemen waar je nogal eens tegenaan kunt lopen bij een standaard door de internetprovider geleverde modem/router/switch/accesspoint combinatie?

 1. Slecht bereik. Veruit de meest gehoorde klacht. WiFi ontvangt wel beneden, maar hoe verder van de meterkast (waar het accesspoint meestal staat) af, hoe slechter de verbinding.
 2. Wegvallende verbinding. Je bent lekker aan het internetten en plots lijkt het signaal helemaal weg te vallen.
 3. Wel verbinding, geen internet. De telefoon of laptop geeft wel aan dat je verbinding hebt met WiFi, maar er is geen internettoegang.
 4. Overschakelen tussen accesspoints. Wellicht heeft u al WiFi extenders aangeschaft. Van die apparaatjes in het stopcontact al dan niet met grote antennes. Deze werken vaak heel slecht.

Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Laten we beginnen met het door de internetprovider geleverde modem/router/swtich/accesspoint. Zoals hier opgeschreven zijn dit vier verschillende apparaten in één.

 1. Het modem – deze zorgt simpelweg gezien voor de vertaling van het medium (bijv. Coax bij kabelinternet, glasvezel of xDSL) naar ethernet.
 2. De router – deze zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten thuis van internet gebruik kan maken. De router is ook verantwoordelijk voor beveiliging (de firewall) van je thuisnetwerk.
 3. Het accesspoint – dit is de antenne die je voor draadloos gebruik nodig hebt.

  Dit werkt dus NIET
 4. Switch – dit is het verdeelpunt voor apparaten die met een draad verbonden zijn. De meeste hebben vier ‘poorten’.
 5. WiFi extenders – dit zijn de meest waardeloze apparaatjes die er bestaan. Zeker als ze ‘draadloos’ worden aangesloten. Over het algemeen hebben deze een slechte antenne, werken nooit samen met het accesspoint van de provider en hebben ze een hele lage doorvoersnelheid.

Laten we eerlijk zijn: de meeste provider zullen de kosten van een dergelijk gecombineerd apparaat zo laag mogelijk proberen te houden. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Dit uit zich vooral in:

 1. Slechte WiFi antenne. Zenden is meestal geen probleem, maar ontvangen wel. Internet is twee-richting communicatie. Een mobiele telefoon heeft veel minder zendvermogen dan een accesspoint. Dit is ook de reden waarom u bij sommige apparatuur nog wel op het oog een goede verbinding heeft (3 of 4 ‘streepjes’ op de telefoon), maar toch een slechte performance. Let op: stel u heeft een internet verbinding van 500mbit – dat wil niet zeggen dat u deze snelheid ook ooit over WiFi kunt behalen. Gelukkig is snelheid eigenlijk niet van belang, in principe (grote downloads daargelaten) is voor een mobiele telefoon 2 a 3 mbit al voldoende om snel te kunnen internetten of een HD film op Netflix te bekijken. Veel belangrijker is de ‘latency’, oftewel hoe lang het duurt voordat een datapakket van uw telefoon naar de andere kant gaat (bijv. geef mij google.com), en dat het stukje data (de site google.com) antwoord geeft.
 2. Onveilige firewall. Als, dan zijn er maar beperkt updates op de firmware van de apparatuur. Daarnaast ondersteunen de meeste geen (echte) scheiding van bijvoorbeeld gastgebruik.

De ideale oplossing voor een woonhuis zoals voorgesteld door 100% WiFi

 1. Vervang de router/switch/accesspoint van de provider door een Unifi Security Gateway. Dit is een professionele firewall en router.
 2. Installeer een switch. Voor eenvoudige installaties kan dit elke gigabit switch zijn, voor meer complexe installaties zijn er 8/16/24/48 poorts Unifi switches beschikbaar
 3. Groot is niet altijd beter. Installeer liever twee ‘kleine’ accesspoints met minder zendvermogen dan ééntje met hoog zendvermogen; ééntje op de begane grond en ééntje op zolder of aan het plafond van de 1e verdieping, bij voorkeur via een draad aangesloten op de switch, is in verreweg de meeste omstandigheden voldoende.
 4. Zorg ervoor dat bovenstaande apparatuur regelmatig wordt voorzien van beveiligingsupdates en nieuwe software.
 5. Controleer de log van uw firewall. Wist u bijvoorbeeld dat vrijwel elke goedkope webcam zich elke paar seconde meldt in China?