Château le Verdoyer

De uitdaging: WiFi aanbieden in een 12e-eeuws kasteel en een omliggende camping in het zuiden van Frankrijk.

Dit kasteel met gastenkamers en vier-sterren camping is in gebruik sinds 1986, en sinds ongeveer 10 jaar werd basis-WiFi geboden door middel van twee lokale ADSL-lijnen met een maximale doorvoersnelheid van 2 x 2 Mbit / s met beperkte terreindekking – en niets in het kasteel, gastenkamers of restaurant. Sinds vorig jaar (2016) werd de snelheid van de ADSL-lijnen geüpgraded naar maar liefst 8 Mbit / s. Vanzelfsprekend is dit nog lang niet genoeg om tot 800 mensen te ondersteunen tijdens het hoogseizoen, dus een oplossing was nodig.

Alles wat hieronder beschreven is, werd in vier dagen door drie personen gerealiseerd. De eigenaar van het chateau verzorgde bbq- en gastronomische lunches en diners.

Taak 1: Meer bandbreedte

Krijg (een beetje) meer bandbreedte. De dichtstbijzijnde ietwat hogesnelheidsverbinding (60 Mbit / s) lag in het dorp Saint-Saud-Lacoussière, op ongeveer 2 km afstand. We gebruikten twee PBE-5AC-Gen2 PowerBeams vanwege de betaalbaarheid (ca €100 ex. btw per stuk) en perfecte performance tot 350

mbit over 25 km.

Voor onze twee KM meer dan voldoende. Op een mistige maandagochtend plaatsten we één van de PowerBeam-antennes op de toren van het kasteel en richtten deze min of meer naar het dorp, of tenminste waar we dachten dat het was (mist). Aan de andere kant was helaas tussen het moment van site-survey en de installatie een huis gebouwd. De oplossing was om de antenne bovenop een oude telefoonpaal van 10 meter hoog te monteren. Na het oprichten van de paal hadden we binnen  enkele seconden een link! Het bleek achteraf dat de PowerBeam op de toren precies naar de juiste plek wees.

Nu zult u denken: maar 60 mbit, thuis heb ik 500 via glasvezel. Dat klopt, dit deel van Frankrijk heeft echter niet meer beschikbaar. Ondanks dat is in het hoogseizoen gebleken dat zelfs bij maximale belasting door 500 tegelijk aangesloten apparaten (telefoons, tablets, laptops) zonder verstoringen recreatief gebruik gemaakt kan worden van internet. Saillant detail: ondanks dat we op vakantie zijn, wordt er veel naar Netflix en YouTube gekeken.

Taak 2: Creëer een backbone van switches met VLAN’s.

Vanaf de top van de toren door het kasteel naar de routerkast is nogal een afstand. De totale backbone van dit netwerk bestaat uit vier Unifi-switches. Eén VLAN is speciaal gemaakt voor de WAN-koppeling over de PowerBeams. We wilden uiteraard niet NAT over NAT gebruiken, dus er is een laag 2-brug tussen de router en het vDSL-modem in het dorp gemaakt, zodat de USG (router) een PPPoE-verbinding tot stand kan brengen. Sommige andere VLAN’s zijn gemaakt voor specifieke doeleinden (gasten, management, kantoor, restaurant / barterminals etc.)

Taak 3: Zorg voor WiFi-dekking op de camping, in het kasteel en in de bar.

Het kasteel, de bar en het restaurant worden bediend door zes AP-AC-PRO access points (u dacht dat uw betonnen tussenvloer thuis een verstorende factor was? Wij hebben ervaren dat een 2-meter dikke muur het WiFi signaal volledig blokkeert), maar voor het campingterrein was het geen optie om kabels te leggen vanwege de afstanden, hoogteverschillen en simpelweg tijd. De oplossing: Unifi MESH! We hebben 7 AP-AC-MESH-PRO geïnstalleerd, waarvan er twee zijn bekabeld om vervolgens de andere draadloos te verbinden. Het grote voordeel is dat als één van de accesspoints uitvalt, anderen het feilloos overnemen. Daarnaast zijn er nog 4 AP-AC-MESH geplaatst in wat meer afgelegen hoeken. Hiermee hebben we nagenoeg 100% terreindekking gerealiseerd, en ca 80% binnen caravans.

De volgende tabel laat enkele link-snelheden en afstanden zien (dit was iets waar we in de planningsfase naar op zoek waren, maar nergens konden vinden).

 

Van Naar Afstand exclusief hoogteverschil Snelheid
Bar Plek 42 140m onder bomen door >200 mbit
Toren Binnenzwembad 95m >250 mbit
Zwembad KidsClub 75m, veel hoogteverschil en bomen 100 mbit,
KidsClub Roulotte 85m, geen obstakels 400 mbit
Toren Roulotte 250m, geen obstakels wel enig hoogteverschil 100 mbit

 

Enkele andere observaties: signaal op een mobiele telefoon (Samsung S8) was nog steeds behoorlijk (ruim voldoende voor bijvoorbeeld Netflix) met maar één ‘puntjes’ op het scherm. Maximale bruikbare afstand van AP-MESH-PRO is ongeveer 75 meter met zichtlijn, aanzienlijk minder in beboste gebieden. Dit is ook wel kenmerkend voor de Ubiquiti apparatuur: zelfs met minimale ontvangst blijft de link uitstekend. Dit is één van de onderscheidende factoren ten opzichte van goedkope WiFi- apparatuur. Dit komt met name door de ontvangst; elke fabrikant kan wel een zender maken, maar niet elk merk is even goed in het ontvangen van het signaal van bijvoorbeeld een smartphone.